Norsk kraftproduksjon består av 96 prosent vannkraft, som normalt gir oss god tilgang på ren og rimelig strøm. Hvorfor må vi da kjøpe dyr kraft fra utlandet? Med utgangspunkt i informasjon fra Energi Norge har vi laget 7 punkter som forklarer dagens strømsituasjon.
Hvor mye dyrere er strømmen nå enn tidligere år?
Hittil i år har snittprisen vært ca 50 øre per kilowatime (kWh), mot 32 øre i januar 2018 (ekskl. nettleie og avgifter). En husstand med et årsforbruk på 16.000 kWh må betale rundt 550 kroner mer for strømmen i januar enn samme periode i fjor.
Hvor lenge vil dette vare?
Månedskontraktene for februar-april ligger rundt 55 øre/kilowattime på strømbørsen Nasdaq – så prisene ser ut til å holde seg høye utover vinteren, før de etter hvert vil falle tilbake til normalen. Prisene påvirkes av blant annet nedbør og utetemperatur (forbruk) de kommende månedene. Til vanlig har vi Europas laveste strømpris og det har vi hatt i nesten 20 år – og slik vil det nok fortsette.
Hvorfor er strømmen dyrere nå?
I fjor hadde vi en rekordtørr sommer samtidig som det kom 13 TWh mindre nedbør enn normalt. Det tilsvarer årsforbruket til 800.000 husstander. I tillegg brukte vi mer strøm enn noen gang tidligere. Den rekordhøye, og lange, varmeperioden sørpå gjorde at aircondition og kjøling gikk på høygir i flere måneder. I tillegg økte prisene på fossil kraftproduksjon i Europa. Det er positivt for miljøet at det blir dyrere å slippe ut klimagasser, men det påvirker også norske strømpriser fordi vi er tett koblet sammen med det europeiske kraftmarkedet.
Hvordan kan jeg redusere strømregningen?
Om vinteren bruker vi mye strøm til oppvarming. Her kan du lese en oppdatert oversikt over hva som bruker mest strøm i hjemmet.
Hvis du har en rentbrennende ovn, kan du spare penger på å fyre med ved. I tillegg er det lurt å senke temperaturen om natten og når du ikke er hjemme – men ikke så lavt at vannrørene fryser. Selv om man liker å gå barbent hjemme, kan det være en god investering å bruke tøfler i de kaldeste periodene i stedet for å skru opp temperaturen. I tillegg bør du sjekke at du har en strømavtale som passer ditt behov og forbruk.
Les mer om våre avtaler her.
Hva kunne strømprodusentene gjort annerledes?
Kraftselskapene disponerer vannet for å møte etterspørselen gjennom året. Hadde man forutsett en så tørr sommer ville man holdt igjen mer vann tidligere på året, men selskapene må forholde seg til værprognosene og kan ikke være etterpåkloke.
Dersom de ikke tapper av magasinene, blir det ikke plass til smeltevannet som normalt kommer om våren og faren for flom i elvene øker. Lavere produksjon ville dessuten ført til høyere strømpriser forrige vinter.
Men hva med all kraften som “selges ut”?
Kraft kan ikke lagres, men sendes dit etterspørselen er størst og i 2018 eksporterte vi fem TWh mindre enn året før. I normalår produserer Norge langt mer strøm enn vi bruker og kablene gjør at vi kan handle kraft med våre naboland, og opprettholde en trygg strømforsyning i år med lite nedbør. Uten kablene ville strømprisene i Norge vært to-tre ganger høyere om vinteren, viser beregninger fra NVE. Vi har en normal kraftproduksjon og med med en god overvåking av kraftsituasjonen er det ingen fare for at vi skal gå tomme for strøm i Norge.
Hva er strømforbruk og hva er avgifter?
Normalt består strømregningen av én tredel strøm, én tredel nettleie og én tredel avgifter til staten. El-avgiften alene utgjør 14 milliarder kroner inkludert moms, og er økt med 60 prosent de siste 10 årene. Energi Norge mener det høye avgiftsnivået er en merbelastning for kundene og samtidig et uheldig signal mot bruk av klimavennlig energi.