For å vite hvor man bør spare er det viktig å vite hvor man bruker. Derfor har vi i samarbeid med Enerconsult laget en oversikt over det årlige strømforbruket hos en gjennomsnittfamilie i en bolig på 150 m2, med et årlig strømforbruk på ca 25 000 kWh.
Oppvarming av boligen bruker mest
Oppvarming av bolig er det som bruker mest strøm i norske husholdninger. Hele 55% av strømregningen representerer ulike former for oppvarming av boligen. Det betyr også at det er her vi har mest å spare. Et godt tips er derfor å innstallere tidsur som styrer oppvarmingen slik at du kan senke temperaturen om natten når du sover og om dagen når du er på jobb. Her kan du spare inntil 20% av 13750 kWh pr år, og det utgjør jo en del.
Varmt vann eller en kald dusj
Som en god nummer to kommer oppvarming av vann. Den varme dusjen og skylling og vasking i varmt vann utgjør faktisk 5000 kWh og 20% av vårt strømforbruk. Selv om vi liker luksusen det er å stå lenge under de varme vannstrålene, kan vi koste på oss å være litt bevisste på hvor lenge vi lar varmtvannet renne. Nyere varmtvannstanker varmer opp nytt vann raskere og er mer energieffektive, noe som kan være positivt for både økonomi og husfred.
Lys – ute og inne
Nummer tre på lista over strømforbruk er belysning, med sine 1700 kWh. I følge NS3031 er standard energibruk for belysning 11,4 kWh/m2 pr år. Lys må man ha, både til arbeid og til hygge, men det er en god vane å slå av lyset i rom som ikke er i bruk. Når det gjelder utebelysning kan være lurt å kjøpe mer energieffektive ledpærer, samt en sensor som styrer lyset i forhold til dagslys og årstider.
Hva koster det å lade elbilen hjemme?
Lader du elbilen hjemme har du en god konkurrent til nummer tre på lista. Vi har estimer 12 000 km a 0,2 kWh/km som utgjør 2400 kWh.
Hva koster det daglige renholdet pr år?
Har du investert i en ny vaskemaskin vil bruken av den utgjøre ca 250 kWh. Da har vi tatt høyde for 200 vask på 40 °C, 100 vask på 60 °C og 30 vask 90 °C – altså en daglig bruk av vaskemaskinen. Legger du det rene tøyet over i en tørketrommel kan du legge til 400 kWh. Lar du oppvaskmaskinen, klasse A, gå fire ganger i uka bruker du ca 400 kWh og når du støvsuger dine 150 m2, bruker du ca 50 kWh.
Hva koster den matglade i kWh?
Vi nordmenn liker både å lage mat og å lagre mat. Den daglige kokkeleringen, med alt fra morgenkaffen til den langtidsstekte ribba til jul, utgjør ca 400 kWh. Har du et 200 liter kjøl-/100 liter fryseskap bruker det ca 400 kWh pr år, mens et fryseskap på 200 liter bruker ca 300 kWh.
Rimelige gleder
Når alle lisenser og abonnementer til NRK, Netflix, HBO og lignende er betalt, kan du trøste deg med at TV-apparatet er rimelig i bruk med ca 150 kWh. Og aller lengst nede på lista, på samme nivå som støvsugeren uten sammenlikning forøvrig, finner vi Playstation/Xbox med sine 50 kWh.
Husk at strømregningen som en hovedregel kan deles i tre; en del er strømforbruk, en del er nettleie og en del er avgifter til staten. Det vil si at du ikke kan gange antall kWh med prisen på strøm, men at du må legge til avgifter og nettleie. Vi anbefaler at du ganger strømforbruket med en strømpris på 1,- pr kWh for å få et realistisk bilde.
Vi har brukt Enerconsult for å hjelpe oss med denne oversikten – vi håper at den er til nytte og at våre strømkunder ble litt klokere hva strømforbruk i angår.
Alt vi gjør i dag, er med tanke på i morgen.
Se våre strømavtaler