Polar Kraft ønsker å være noe mer enn bare en strømregning. Vårt bærekraftsbegrep rommer derfor ikke bare hensyn til naturen og produksjon av ren kraft. Vi har også fokus på et samfunnsregnskap der investering og engasjement i lokalsamfunn, oppvekstmiljø og utvikling står sterkt.
Vi tar ansvar for morgendagens utfordringer gjennom samfunnsengasjement og innsats for å bidra til nye og innovative løsninger, som et ledd i bærekraftstanken og for å minske klimaavtrykket. Ref alt vi gjør i dag, er med tanke på i morgen.
Å finne løsninger for en mer bærekraftig turisme
Lofoten Sustainable Tourism Challenge er et prosjekt i regi av Engage SFU. Engage er et senter for fremragende utdanning innen entreprenørskap, uavhengig av studieretning. Engage har som utgangspunkt at entreprenørskap er nødvendig for å kunne møte verdens utfordringer. Fremtidens arbeidstakere må være i stand til å identifisere utfordringer, finne innovative løsninger og være endringsagenter. Å finne løsninger for en mer bærekraftig turisme er nettopp en slik utfordring.
I dette prosjektet fikk studentene møte det lokale næringsliv, de som møter utfordringer basert på nettopp økt turisme i hverdagen. Studentene fikk deretter arbeide med å jobbe fram bærekraftige løsninger, til hjelp for både lokale bedrifter og innbyggere.
Tre problemområder
Lofoten Avfallsselskap (LAS) presenterte problemstillingen om herreløst avfall på offentlige plasser. Lofoten friluftsråd ønsket fokus på problemene med offentlige tur-stier og slitasje på disse. Innovative Opplevelser presenterte problemstillingen om hvordan man kan knytte turister opp mot lokalbefolkningen og næringsliv for å sikre et mer bærekraftig forhold.
Disse problemene har økt i takt med turismen i Lofoten og er nok ikke unike, men noe man kan oppleve mange småsteder med stor pågang av turister – spesielt sesongbaserte destinasjoner.
Studentene ankom Lofoten fredag og ble satt i team basert på hvilken problemstilling de ønsket å jobbe med. Alle teamene var tverrfaglige for å få et bredere perspektiv på problemløsningen.
Deltakere fra hele verden
Totalt 25 studenter fikk tilbud om å delta fra fredag til søndag – deltakere fra Nord Universet (campus Bodø og Steinkjer), NTNU, Universitet i Stavanger, Umeå universitet, NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås) og universitet i Oslo. Foruten fra Norge kom studentene opprinnelig fra blant annet Sveits, Hong Kong, Tyskland og USA.
Disse har nå fått et nettverk av likesinnede både nasjonalt og internasjonalt, og de har vært med på å jobbe fram løsninger for en mer bærekraftig turisme.
Polar Kraft var hovedsponsor
I tillegg til at Polar Kraft sto som hovedsponsor bidro vi med juryformann, Asbjørn Rødsand. Den øvrige juryen besto av problemeierne Peter Andresen fra Lofoten friluftsråd, Monica Kleffelgård Hartviksen fra Lofoten Avfallsselskap og Ragnhild Ørnes fra SALT.
Alt vi gjør i dag, er med tanke på i morgen.