Alle som har jobbet med frivillig idrett vet at det er en evig kamp for å finne gode inntekter.
Vi i Polar Kraft har gjennom Kraft til Idretten sørget for at nesten ni millioner kroner har blitt utbetalt til norske klubber siden 2013. Det gjennom at klubbens medlemmer og støttespillere bytter til Idrettsstrøm – en avtale som i de fleste tilfeller er billigere enn avtalen du har i dag.
Men det finnes en rekke måter å tjene penger på til idrettslaget ditt. Vi i Polar Kraft har derfor samlet 8 gode råd og tips til hvordan du klarer å skaffe inntekter.
I noen tilfeller ligger det nemlig store inntekter og venter på deg. Uten at innsatsen trenger å være så stor.
Her er 8 råd
1) Idrettsstrøm fra Polar Kraft
Visste du at enkelte idrettslag nå tjener over 100.000 i året fordi medlemmer og venner har valgt Idrettsstrøm fra Polar Kraft.
Størst økonomisk suksess så langt: Kabelvåg IL har siden starten satt 768.000,- på konto i ren idrettsstøtte pr juni 2020.
HER finner du mer om hvordan du registrerer deg – eller rekrutterer klubbvenner eller lokale bedrifter med på laget.
2) Grasrotandelen
Ordningen som inspirerte Kraft til Idretten. 1,3 millioner kunder hos Norsk Tipping sørger årlig for 700 millioner til valgfrie norske idrettslag. Det vil si 7 prosent av innsatsen din på lotto, tippekupongen eller andre spillobjekter hos Norsk Tipping.
Blant storingene finner vi Kraft til Idretten-klubb Lillestrøm SK – som bare i vår har fått inn 488.000,- kroner.
Les mer om Grasrotandelen HER
3) Virtuelle opplevelser
Siden korona-krisen har sørget for at turneringer avlyses og publikumsinntekter forsvinner. Både på billetter og kiosksalg.
En rekke klubber har derfor solgt både virtuelle kampbilletter og hatt kiosksalg på virtuelle vafler som har skaffet inntekter i million-klassen.
LES om fotballsupporteres million-hjelp til klubbene
Dette organiserer du enklest på VIPPs. Sjekk ut her hvordan du setter opp en VIPPS-butikk.
4) Flaskeinnsamling
Med to og tre kroner flaska har inntektene på flaskeinnsamlinger gått heftig opp. Standardvarianten er å gå fra dør til dør.
Men et alternativ er å gjøre som Landsås Håndballklubb i Harstad. Der har klubben satt opp en stor kontainer ved sitt klubblokale og de oppfordrer medlemmer og klubbvenner til å legge flaskene der. Da slipper man køståing i panteautomaten – og man støtter favorittklubben i samme slengen.
5) Loddsalg
En klassiker. Men visste du at det er tre forskjellige typer lodd-salg du kan bedrive som et idrettslag.
Basar: Maks inntekt 40.000. Må gjennomføres på en dag og kan ikke koste mer enn 5 kroner per lodd.
Smålotteri: Trenger ikke løyve, men må meldes til Lotteritilsynet. Idrettslaget kan maksimalt selge for 200.000 samlet på slike lodd. Må være basert på tradisjonelle lodd eller loddbøker.
Stort lotteri: Omsetning fra 200.000 til 100 millioner. Trenger løyve fra Lotteritilsynet.
Les mer om reglene for lotteri her.
6) Søk på fond
Det er mange fond i Norge som setter av penger til prosjekter innen frivillig arbeid. Eksempelvis har Polar Kraft et eget fond - hvor det årlig betales ut 240.000,- kroner til idrettslag i kjerneområdene.
Vi anbefaler å være nøye når man skriver søknaden – og definer noen prosjekter internt i klubben som man søker på. Da kan man gjøre en skikkelig jobb med å forklare oppsidene ved prosjektet.
Her kan du søke på Polar Kraft-fondet
Liste over andre fond du kan søke på:
Zuccarellostiftelsen - SØK HER
Eckbos Legater - SØK HER
Samfunnsløftet til Sparebanken Nord-Norge - SØK HER
Gjensidige-stiftelsen - SØK HER
Storebrand – VI heier på: SØK HER
Sparebankstiftelsen DNB - SØK HER
7) Få panten rett i klubbkassa
Dagens panteautomater får stadig bedre teknologi. Det er nå mulig å få butikkene til å programmere de nye automatene med en funksjon hvor kundene kan donere panten sin rett til sitt idrettslag.
Rosita Nilsen hos Rema Rombaken i Narvik har valgt Aurora Hockey – en nyoppstartet hockeyklubb for jenter i Narvik.
Se Aurora Hockey på facebook
8) Innsamlingsaksjoner
Mange klubber har også brukt såkalt crowdfunding – hvor man via nettsteder som spleis.no, bidra.no og lokalverdi.no henter inn penger. Eksempelvis via Eikas lokalverdi.no eller Sparebank1-systemets spleis.no
Men mest kreativ var trolig Strømsgodset.
Klubben har opprettet en egen folkevegg som settes opp utenfor stadion. Der kan folk og bedrifter kjøpe murstein hvor navnet graveres inn. Penger settes inn via VIPPS. Denne aksjonen er blant annet kopiert av Polar Kraft-klubb Røa. For Strømsgodset har dette betydd over to millioner kroner i inntekt på et prosjekt med minimale utgifter.
Bestill Idrettsstrøm