Slik skal de hindre frafall hos speiderne

Dobbel gevinst til speidere i Salten

Postet 26.10.2020

Det ble dobbel yatzy til speiderbevegelsen i Salten. Som har funnet flere sjakktrekk i kampen for å rekruttere og beholde sine medlemmer.

Ikke alle barn og unge er like opptatt av idrett eller kultur. Nå gir Polar Kraft litt ekstra til Speiderbevegelsen i Salten for å øke tilbudet til lokale speidere.

Sulitjelma får egen aktivitetspark

Speidere i både Bodø og Fauske er mottakere av Polar Kraft-fondet. Totalt 20.000 kroner som skal brukes på å utvide porteføljen av aktiviteter

Frafall i Bodø

I Bodø er allerede nye aktiviteter kjøpt inn.

For Bodø-speiderne er gode på å rekruttere. Nå settes innsatsen inn på å beholde speiderne litt lenger.

Bodø er Nord-Norges eldste speidergruppe og har i dag rundt 80 medlemmer. Men det er liten tvil om at det tynnes kraftig ut – etter hvert som barn blir ungdom.

- Vi starter opp med 3. og 4. klassinger i ulveflokken, og det er mange som fortsetter i selve speidertroppen, som er fra 10-16 år. Utfordringen kommer når vi skal over til roverlaget, forteller Karin Ljunggren.

Et av grepene som nå gjøres – med støtte fra Polar Kraft-fondet, er å kjøpe inn uteleker som passer like godt for små som for store. Kubb, jumbomikado, gigant stabletårn, gigantsjakk og gigant-terninger er nå på plass.

- Vi ønsker at det blir bedre kontakt mellom speidertroppen og roverlaget. Vårt inntrykk er at de eldste i troppen ikke kjenner de som er rovere godt nok, slik at de velger å slutte. Men vi trenger et skikkelig roverlag også og har veldig lyst til at flere skal engasjere seg i speiderbevegelsen fremover, sier Ljunggren.

Totalt er det over 300 speidere i Salten.

Kundene elsker gjengen til Sølvi

- Lekene skal også kunne brukes til aktiviteter hvor vi alle er samlet, forteller Ljunggren.

- Det er ikke slik at alle ønsker å spille fotball eller håndball. Speiderbevegelsen er et fantastisk viktig tilskudd til Bodø.

Rekrutteringsproblemer på Fauske

På Fauske er det fotball, dans eller svømming som er de største gruppene. Men hva med de som ikke er så glad i å konkurrere?

Spørsmålet stiller speiderleder Ann-Tove Lorentzen på Fauske. Med fire ledere og foreløpig ti speidere ligger gruppa for øyeblikket litt nede.

Men med midler fra Polar Kraft-fondet er det på ny optimisme i gjengen.

- Ja, dette var vitamininnsprøytningen vi trengte. Nå kan vi fornye oss litt og kjøpe inn en ny lavvo.

For det er ikke enkelt å bygge opp en speidergruppe på en liten plass.

- Vi opplever at det er tungt å hente inn midler vi trenger for å skape aktivitet. Da passer det oss helt fantastisk med et ekstra tilskudd nå, sier Ann-Tove Lorentzen.

Dobbel gevinst til speidere i Salten

Alle foto: Ole Kristian Ljunggren Ringstad

Polar Kraft-fondet deler ut 60.000 kroner hvert kvartal fordelt på våre lokalområder. Ønsker du å søke - klikk på linken under.

Søk støtte

Powered by FUNN