Donerer 10.000 kroner til livsviktig tiltak

De representerer noe annet enn cellegift, behandlinger og leger

Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin – og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund

Postet 13.12.2022

Her kan du se andre organisasjoner som har fått fra Polar Kraft sitt julefond 2022.

Når Jan-Egil Engnes og Efrem Stein tar på seg den røde klovnenesa og går på jobb, har de et viktig mål for arbeidsdagen. Å gi barn på sykehus litt glede i en ellers vanskelig hverdag.

Sykehusklovnene Jan-Egil Engnes og Efrem Stein_web

– Vi har en utrolig meningsfull og givende jobb, sier Jan-Egil Lund Engnes – eller Hasse Bakke som han heter når klovnenesa er på. Klovnekollega Efrem Stein, eller Lukas om vil, nikker enig.

– Det er nesten litt magisk. Av og til føles det som vi bare tøyser rundt, men vi gjør det fordi vi vet at det har en effekt, og at det betyr mye. Både for barna og for de pårørende, sier han.

En betydningsfull jobb

Hasse Bakke og Lukas er to av flere titalls sykehusklovner, som reiser landet rundt for å underholde barn som ligger på sykehus. – Sykehusklovnene er et lyspunkt i en ellers vanskelig situasjon for ungene som tilbringer uker, måneder eller år på sykehus, forteller Jan-Egil.

En sykehusklovn kan ikke gjøre noe med situasjonen barna er i. Men de kan gjøre noe med oppholdet på sykehuset. Øyeblikket barna er i, der og da.  – Vi skaper et felles øyeblikk, som sitter igjen som en positiv opplevelse. Kanskje sprøytestikket eller det som gjorde vondt, blir glemt litt bort. Kanskje husker de heller det morsomme som skjedde, forteller Efrem.

Fra klovneskole til sykehus

For å bli sykehusklovn, må du være utdannet scenekunstner. Både Jan-Egil og Efrem er utdannet skuespillere, og hadde jobbet med barneteater i flere år før de tok utdanningsløpet som sykehusklovn.

– For å bli sykehusklovn må du først på audition, forteller Jan-Egil.

Kommer du videre fra audition, venter to år med teoretisk og praktisk videreutdanning før du kan kalle deg sykehusklovn.

– Det er mange hensyn som skal tas når du møter barn på sykehus, og du må være rusta til å håndtere ulike opplevelser og situasjoner. Det er noe vi må være godt forberedt på, forteller Jan-Egil.

Jan-Egil har jobbet som sykehusklovn siden 2014. Efrem har vært sykehusklovn i tre år. 

– Jeg elsker teater, men jeg vil også bety noe for folk. Spesielt for de som står litt utenfor. Teater bør være der for alle, uansett om du er syk og må ligge på sykehus, sier Efrem.

Barnas behov går alltid først

Arbeidsdagen til en sykehusklovn starter med å gå gjennom pasientlistene sammen med helsepersonellet. Deretter skifter klovnene både klær og personlighet når de tar på de røde nesene og starter runden på sykehuset.

Det er barnesykepleierne Hege Lindgaard Pettersen og Silje Hageengen Lundeng som pleier å ta imot sykehusklovnene på Nordlandssykehuset.

– Første gang sykehusklovnene var her, tok vi de med på en liten omvisning. Alle som gikk forbi oss fikk et smil om munnen. Det gjør noe med deg. Jeg kjenner jeg blir glad selv, og får en godfølelse i kroppen, forteller Hege Lindgaard Pettersen.

Ikke minst ser hvor mye klovningen betyr for barna og pårørende.

– Klovnene er utrolig dyktige. De får ungene til å glemme det de står i der og da. De representerer noe annet enn cellegift, behandlinger og leger, sier hun.

For noen barn er det kjærlighet ved første blikk når de møter sykehusklovnen. Men andre barn kan være skeptiske, og trenger litt mer tid.

– Vi må være veldig lydhøre og lese hvert enkelt barn. Vi må finne den riktige måten å kommunisere med hver enkelt av dem på, forklarer Jan-Egil. 

– Det er ikke alltid barna er mottakelige for klovnene der og da, men ofte snakker de om det etterpå. Det ga inntrykk og var en opplevelse de setter pris på i ettertid, forteller Silje Hageengen Lundeng.

Avhengig av støtte

Sykehusklovnene kommer på besøk til Nordlandssykehust én gang i måneden, men har i tillegg digital klovning hver uke.

– Vi skulle gjerne hatt besøk av sykehusklovnene oftere, men det er dessverre ikke en del av budsjettet vårt. Det blir finansiert av gavepenger, så vi er avhengig av støtte og giverglede. Sykehusklovnene kommer alle ungene til gode, men også foreldre, pårørende, og andre som er innlagt, forteller Lindgaard Pettersen.

På tampen av året hedrer Polar Kraft de som hjelper andre, og deler til sammen ut 70.000 kroner til syv unike prosjekter. Nordlandssykehuset er ett av syv formål som får en sjekk på 10.000 kroner, som er øremerket Sykehusklovnene.

Bente Hardy i Polar Kraft overrekker sjekken til Lindgaard Pettersen og Hageengen Lundeng, men Hasse-Bakke og Lukas river den raskt ut av hendene deres.

– Jippi, nå kan vi kan vi komme på besøk enda oftere, utbryter klovnene.

For Polar Kraft var det ingen tvil om at julefondet skulle gå til Sykehusklovnene, forteller Hardy.

– Det er så viktig å få frem hva de gjør og hvor viktig jobben er. De betyr utrolig mye for et lite barn og for familien deres. Jeg kan ikke tenke meg en bedre organisasjon å gi pengene til. Det gjør godt langt inn i hjerteroten å se for en glede Sykehusklovnene sprer!

Hageengen Lundeng og Lindgaard Pettersen takker på vegne av alle på barneavdelingen på Nordlandssykehuset.

­– Det betyr enormt mye for oss, smiler Hageengen Lundeng.

Bilde 1: F.v.: Hege Lindgaard PettersenJan-Egil Engnes, Efrem Stein, Silje Hageengen Lundeng og Bente Hardy.
Bilde 2: Jan-Egil Engnes "Hasse-Bakke" og Efrem Stein "Lukas" 

Ønsker du å bidra?

Klikk her for å lese mer om hva Sykehusklovnene gjør for barna.

Ønsker du å støtte Sykehusklovenen? Du kan både bli fast giver, gi et engangsbeløp eller vippse ønsket sum.

Støtt barna på sykehus
Klikk her for å lese mer om hvordan du bidrar.

 

Her kan du se andre organisasjoner som har fått fra Polar Kraft sitt julefond 2022.

 

Powered by FUNN