Lofotens kanskje flotteste fjell. Med grønn transport

Polar Kraft har i sommer tatt ansvaret for en tilhenger som har forsynt elbiler på Fredvang med strøm.

Postet 25.08.2020

Fra 26. juni har el-biler gratis kunnet lade opp bilen fra inngangen til Lofotodden, Norges aller ferskeste nasjonalpark. Mens elbilen får påfyll av strøm, får turfolket påfyll av ekstreme opplevelser opp til instagram-favoritt-fjellet Ryten (542 moh) og inn i Kvalvika.  

Statistikken viser at 150 bilister benyttet seg av tilbudet. I snitt har disse bilene stått der rundt seks timer.

I sommer kan du lade elbilen din på Fredvang i Lofoten

- Det er veldig vanskelig å konkludere  - fordi vi ikke har noe sammenligningsgrunnlag. Men vi er i gang og vi kan ikke si annet enn at vi er kjempefornøyd, sier prosjektleder Randi Lervik i Lofotkraft Muligheter.

Hun jobber med prosjektet «De grønne øyene». Prosjektet har som mål å sørge for en bærekraftig utvikling av Lofoten. Både som turistmål, for næringslivet og for de fastboende. Prosjektet er et samarbeid mellom Destination Lofoten, Lofotrådet og Lofotkraft Holding. 

- Og da er dette tiltaket helt perfekt. Vi kan sikkert gjøre enda mer for å markedsføre det også, sier Lervik.

Totalt ble det bygget tre tilhengere i samarbeid mellom Lofotkraft, Nordkraft, Vesterålskraft, Hålogaland Kraft, Trollfjord Kraft. og Arctic Race of Norway. De to andre har i sommer stått ved Dronningruta i Vesterålen og på Larsneset i Harstad.

Et fantastisk tiltak sier ordføreren

Ordfører i Flakstad, Trond Eivind Kroken, er lykkelig over at Lofotkraft og Polar Kraft har stått i bresjen for å få satt tilhengeren på Fredvang.

- Dette er akkurat det vi håper å kunne være. Et grønt alternativ. Når vi ikke har så mye infrastruktur er det kjempefint å kunne sette en slik tilhenger her ute, sier han. 

Med en hel nasjon på «hjemme-ferie» ble sommeren i Lofoten langt mer folksom enn ventet. Og i et øyrike med begrensede muligheter til å reise med med offentlige transportmidler er bilen ofte eneste mulige fremkomstmiddel.

- Tidvis har hver tredje eller fjerde bil jeg har møtt kjørt elektrisk. 

Han håper at dette skal være med på å utvikle Fredvang videre.

- Med all oppmerksomheten rundt Lofoten håper vi at også Flakstad kan utvikle flere arbeidsplasser. Med mulighet for å lade elektrisk kan det være med på å trekke flere turister ut til oss. Det vil også være enklere å organisere trafikken, sier han.

Det er bygdelaget som har hatt ansvar for å passe på tilhengeren i sommer. Nylig var Polar Krafts Geir Rishaug på plass på Fredvang for å overlevere lønn for innsatsen.

Leder Gunn Nygård er svært fornøyd med plasseringen av tilhengeren.

- Det har vært et veldig flott tilbud å gi de besøkende, sier hun. 

Ryten har utviklet seg til å bli et av de aller mest populære turmålene i Lofoten. Det kommer også med en pris. Slitasje og feilparkeringer har vært en utfordring mange plasser.

- Med tilhengeren blir det enklere å etablere bevisstheten om at skoleplassen skal brukes til parkering til tur-folket. 

- Slike tilbud er veldig bra for besøksforvaltningen av plassen vår, sier hun.

BILDE OVER:
GLAD LEDER I BYDGDELAGET: Geir Rishaug fra Polar Kraft overrekker en sjekk på 10.000 kroner til en glad og fornøyd leder i bygdelaget, Gunn Nygård.

Ryten i Fredvang i Lofoten

Flott natur og utsikt fra den populære turen fra Ryten til Fredvang. Foto: Geir Rishaug

Bestill Polar Fornybar

Powered by FUNN