Strømprisene fremover: Mildere vær bidrar til rimeligere strøm

Polar Krafts ekspert spår rimeligere strøm for mars. Men vi må være forberedt på at strømprisene fortsatt vil svinge i perioder.

Postet 16.02.2024

I januar og deler av februar har norske husholdninger generelt hatt høye strømutgifter. Det nye året startet med mye vær, vind og lave temperaturer. Dette har ført til et generelt høyt strømforbruk– og høye strømregninger.

Nå går vi imidlertid snart mot lysere tider, tror Polar Krafts ekspert, Ola T. Ryen.

Ola T Ryen

Ola T. Ryen, senior krafthandler i Polar Kraft.

 

- Meldt om mildt vær fremover

Ryen er senior krafthandler, og jobber hver dag med å analysere markedsforholdene som påvirker strømprisene i Norge og Europa. Ryen tror at vinterens kulde nå kan være over.

- Ja, ut ifra våre prognoser kan det se slik ut. Det er meldt om mildt vær fremover, til et godt stykke inn i mars, og normalt nedbørsnivå. Dette fører også til et mer normalt strømforbruk hos husholdningene. Men selv om været er normalt, betyr ikke dette nødvendigvis at prisnivået er normalt. Vi har fortsatt høye strømpriser både i Norge og Europa, sammenlignet med årene før energikrisen.

- Hva kommer dette av?

- Det dreier seg blant annet om uro og krig i Europa med de påfølgende sanksjonene mot Russland. Vi får da manko på rimelig gass fra Russland, noe som påvirker prisene og tilbudet i hele Europa. I Tyskland har man også en annen situasjon som påvirker energiprisene, ved at kullkraftverk og kjernekraftverk legges ned av tyske myndigheter, av hensyn til miljøet. Tyskland har dermed et økende behov for å importere kraft enn man har hatt tidligere.

 

Kan få en snittpris på 40 øre/kWh

Til tross for at strømprisene fortsatt ligger høyere enn normalen, så tror eksperten at prisene for mars generelt vil bli lettere for lommeboka enn vinteren vi har lagt bak oss. Men i perioder vil prisene svinge.

- Har du noen spådommer for hvordan strømprisene vil se ut fremover?

- For mars har jeg tro på at vi kan få en gjennomsnittlig strømpris på rundt 40 øre/kWh i de nordligste prisområdene og rundt 60 øre/kWh i de sørligste. Vi følger både vær- og energisituasjonen i Europa tett, og slik forholdene ser ut nå ligger det an til å bli en normal forsyningssituasjon og mildere vær enn vi har hatt tidligere i vinter, sier Ryen, og påpeker:

- Likevel må vi være forberedt på fortsatt svingende strømpriser i perioder, også resten av vinteren.

stromlinjer

 

Tror regjeringen vil videreføre strømstøtten

Fra tidligere er det kjent at regjeringens strømstøtteordning er videreført til å vare ut 2024. Hva som skjer etter dette, blir spennende å følge med på, mener Ryen.

- Hva tror du skjer med strømstøtten videre?

- I første omgang tror jeg regjeringen vil åpne for å videreføre dagens strømstøtteordning ytterligere, jeg tipper til ut vinteren 2025. Etter dette har vi trolig kommet oss ned på et prisnivå som ligner mer på prisene vi var vant med før energikrisen slo ut.

Powered by FUNN