Massiv vekst i antall spillere i tenårene - i en pandemi. NOR G14 er laget som har knekt koden hele Idretts-Norge leter etter.
I året man bikket 100.000 totalt i Idrettsstøtte er også den sunne økonomien en viktig del av veksten.
Derfor er kontingentene lave. Derfor betaler klubben nesten hele regningen nå når gutta skal busses på langtur.
- Økonomi skal ikke være noe hinder. Men det at foreldrene skal slippe å stille som sjåfører på lange borteturer er også viktig for å også holde de foresatte motiverte, sier leder i Narvik Nor, Simen Kleiving.
Før sesongen var NOR G14 i villrede om de i det hele tatt skulle melde på lag i håndball-serien. 8-9 spillere stod på blokka – de fleste av disse med andre idretter som prioritet. Men gjengen bestemte seg for å melde seg på.
Samtidig ble man enige om at det var helt greit at håndball var andreprioritet i enkelte sammenhenger. Og både treningsmengde og intensitet er justert inn på et nivå som passer for de fleste.
Når vi entrer 2022 er det 18 spillere i aksjon på trening. Og laget er i fin rute til å bli blant seriens to beste lag.
- Vi er en klubb tuftet på frivillighet. Og det viktigste målet vårt er å inkludere alle. Derfor forsøker vi å legge til rette for at utgiftene er så lave som mulig. Vi har også dedikerte medlemmer – så vi ser at stadig flere velger å flytte over til idrettsstrøm for å støtte. Både privat og på arbeidsplassene sine, sier styreleder Simen Kleiving.
Annerledes opplegg
I tillegg har trenerne Morten Borgen og William Gaard skapt et opplegg som passer for alle. Vi utfordret de på å dele tre gode råd:
1. Man må ikke trene hardt, selv om spillerne blir eldre
Hos NOR G14 legges det opp til svært lystbetonte treninger. Basket-oppvarming med høy stemning og mye spill-relaterte øvelser gjør det artig å komme på trening.
- Først og fremst har vi forsøkt å fjerne alvoret. I tillegg er det viktig at øvelsene ikke blir så kompliserte og krevende, at en ny spiller ikke henger med.
2. Legg til rette for at idretten kan være nummer-2-sporten.
En norgesmester i bryting og et knippe kretslagsspillere i fotball er blant spillerne på laget. Det betyr at ikke alle nødvendigvis får med seg alt.
- Og det er helt greit. Dette er gutter i puberteten og vi stresser ikke treningsoppmøtet og lager ikke statistikk på det.
3. Differensier spilletiden – slik at spillerne får matchet seg på et nivå de håndterer.
Så langt har sesongen sportslig gått fint – og laget er i rute for å kapre en plass i Nordnorsk Mesterskap. Likevel er spilletiden fordelt rikelig. Men likevel ulikt.
- Vi har spillere på veldig ulike nivåer. Dermed er det noen som står mye på banen når vi møter de fremste lagene. Mens andre gutter spiller mer når motstanden er svakere, forteller Morten Borgen.
Motivasjonen tilbake
Emil Borgen og Tord Nagel Mikalsen er to av gutta på laget. Emil har spilt i årevis og er lagets storscorer. Kompisen Tord Nagel har tidligere drevet med innebandy og turn, før han ble håndballspiller som 14-åring.
- Først og fremst fordi det er gøy. Artig sport og veldig bra folk som er med, sier Tord Nagel.
Emil Borgen er også en lovende fotballspiller. Han er usikker på om han hadde spilt videre uten den massive veksten i antall spillere.
- Treningene har blitt mye artigere. Nå er håndballmotivasjonen tilbake på topp, sier han.
Idrettsstrøm
Les også:
Nå får idrettslag i Norge utbetalt idrettsstøtten
Har utdannet 650 AKTIV-instruktører og satt en «uslåelig» rekord
Håper på Pusterom allerede i 2022
Idrettsstrøm skaper bolyst i Lofoten
Idrettsstrøm 2021: En sjeldent god avtale for lommeboka
Ta gjerne kontakt for mer informasjon om Idrettsstrøm:
Morten Stormo. Tlf 476 64 555
morten.stormo@polarkraft.no