Strøm

Strøm

Polar Spot Lavpris

Er vi avhengige av strøm? Hvordan bruker vi strøm?

Det er nok ikke feil å si at vi er totalt avhengige av strøm i dag. Der vi tidligere hadde alternative kilder til oppvarming og matlaging i ved og oljefyring, har vi i dag stort sett kun strøm. I tillegg er de produktene vi daglig bruker blitt mer effektive. Vi har induksjonstopp på komfyren, som varmer maten på en brøkdel av tiden, og vi har varmluft i stekeovnen, som steker raskere og jevnere. Varmtvannstanken har fått "heat injection" som gjør at den raskere varmer opp vannet og lyspærer, kjøleskap, varmeovner o.l. gjør oppgaven sin mye mer effektivt og energibesparende enn før. Det betyr at vi sparer strøm.

Hverdagen i de tusen hjem går på strøm

En helt vanlig dag i et norsk hjem er drevet av strøm. Vi våkner av en alarm fra radio eller telefon, som er tilkoblet eller ladet opp på strøm. Vi slår på lyset, i alle fall i vinterhalvåret, og står opp til et hus som er varmet opp med strøm. Vi går inn på badet, der gulvet er varmet opp, og tar oss en dusj med varmt vann fra en tank med varmt vann som er varmet opp med strøm. Vi koker kaffe på en kaffetrakter, kaffemaskin eller en kjel på komfyren, og alt går på strøm. Lager oss frokost med mat fra kjøleskapet som bruker strøm før vi setter kopper, fat og bestikk inn i oppvaskmaskinen som bruker strøm. I løpet av dagen hører vi på radio, vi bruker datamaskinen, vi vasker klær og ser på tv, alt avhengig av strøm. Fler og fler lader bilen sin eller sykkelen sin på strøm, og mange åpner garasjeporten med strøm. De fleste arbeidsplasser er avhengige av strøm for å varmen og lyse opp lokaler, servere og datasentraler trenger strøm og rutere som holder kontakt med internett trenger strøm. Produksjonsmaskiner og livsviktig utstyr for kontroll og sikkerhet trenger strøm, helsevesenet er ekstremt sårbare og avhengige av strøm og transportsektoren må ha strøm for å holde driften oppe.

Ergo, vi er svært sårbare for situasjoner der vi blir fri for strøm, og stiller dermed mye strengere krav til både produksjon av strøm og drift av linjenettet som fører strøm frem til oss. Hverdagen går på strøm!

Hverdagen går på strøm: En helt vanlig dag i et norsk hjem går på strøm. Hvordan kan du spare strøm? Les tipsene fra Polar Kraft her.Hverdagen går på strøm: En helt vanlig dag i et norsk hjem går på strøm. Hvordan kan du spare strøm? Les tipsene fra Polar Kraft her.

Da vi ble fri for strøm i gamle dager

For noen tiår siden var det ikke uvanlig å oppleve strømbrudd, både titt og ofte. I uværsperioder var det helt vanlig å være fri for strøm, lenge. Man kunne være fri for strøm i både i timer, dager og av og til uker. I dag opplever vi ikke like ofte å være fri for strøm. Linjenettet som før var luftspenn er nå stort sett under jorden, noe som gjør tilførselen av strøm mye mindre sårbar og gir stabil tilgang til strøm igjennom hele året.

Hvor ofte må vi lades opp før vi går tom for strøm?

Om du går på en kafé i dag ser du etter et bord med uttak for strøm, sånn at du kan lade telefonen mens du spiser. Kanskje skal du ha et lunsjmøte og trenger strøm til datamaskinen din? Sitter du på flytoget lader du strøm underveis og ventetiden på en flyplass blir som regel tilbrakt ved et uttak for strøm der du kan koble til laderen. Handlingsmønstret vårt er totalt endre på kun få år, strøm er en del av dagsbehovet! Der vi tidligere brukte en mobiltelefon som i høyden gikk tom for strøm to ganger i uken, har vi i dag en smarttelefon som vi ser film med, hører lydbok på, spiller musikk med og mye mye mer. Dette nye livet krever så mye strøm at vi har behov for å lade nesten hele tiden.

Bør vi lade om natten?

Mange foretrekker å lade telefonen sin om natten, men i følge Elsikkerhet Norge anbefales det ikke å ha laderen tilkoblet strøm mens du sover. Mobilbatterier kan eksplodere, og ladere som går varme kan i verste fall kan føre til brann. Selv om dette ikke skjer ofte, er det likevel en reell mulighet for at det kan gå varmgang i både originale og ikke-originale mobilladere når de står tilkoblet strøm hele natten, samt at mobilbatteriet kan begynne å brenne.

Fremtiden går på strøm

Det er mange positive sider ved å satse på elektrifisering av samfunnet. Særlig siden vi lever i et land der stort sett all strøm er vannkraft som er rent og fornybart produsert. Bruken av biler som går på strøm bidrar til å redusere bruken av fossilt brennstoff og dermed redusere utslipp av klimagasser.

Energi er den største bidragsyteren til klimaendringer, gjennom utslipp av CO2 og andre klimagasser. Løsningen er fornybar energi som vannkraft og solkraft. Fornybar energi er bærekraftig.

Fremtiden går på strøm: Et samfunn som går på strøm gir en bedre utnyttelse av energi, mindre støy, luftforurensning og klimautslipp.Fremtiden går på strøm: Et samfunn som går på strøm gir en bedre utnyttelse av energi, mindre støy, luftforurensning og klimautslipp.

Elektrifisering av samfunnet og strøm

Legger vi dette til grunn ser vi at elektrifisering og bruk av strøm i samfunnet er et viktig ledd i kampen mot klimaendringene. Om vi kan erstatte bruk av fossilt brennstoff med strøm produsert på en bærekraftig måte, er vi langt på vei. Om bussene går på strøm i stedet for diesel, om privatbilene går på strøm i stedet for bensin, om fly, tog og ferger går på strøm i stedet for fossilt drivstoff som i dag vil være bra for både driftskostnader, brukeropplevelsen og klimaet.

Norge er i dag 51 % elektrifisert. Best i klassen er byggsektoren og energisektoren, hvor hele 81 % av energien kommer fra elektrisitet og den som kommer dårligst ut er transportsektoren, som til tross for en økende andel biler som går på strøm kun er 6 % elektrisk. Tallene er hentet fra august 2018, en oversikt over elektrifiseringsgraden i Norge som Bellona har utarbeidet sammen med Elektroforeningen (EFO). De to organisasjonene mener Norge kan bli verdens første helelektriske samfunn. Et samfunn drevet av strøm.

Oversikten sier videre at fergesektoren har kommet langt, og i 2021 vil en tredel av norske ferger gå helt eller delvis på strøm. Det finnes også flere andre eksempler på elektrifisering av andre mindre og større fartøyskategorier som fiskebåter, offshore supply-fartøy, arbeidsbåter og andre passasjerfartøy.

Strøm er bra for samfunnet

Et samfunn som går på strøm gir en bedre utnyttelse av energi, mindre støy, mindre slitasje, luftforurensning og klimautslipp. I det hele tatt kan man si at et samfunn som går på strøm er mer vennlig mot både mennesker, dyr og natur. Elektrifisering av samfunnet er helt sentralt for at hele verden skal kunne ta i bruk fornybar strøm og nå sine mål og oppfylle sine klimaforpliktelser.

Hvordan ser en elektrifisert fremtid ut for oss?

En fremtid som går utelukkende på strøm som er produsert etisk, rent og bærekraftig høres uoppnåelig ut, men allerede nå ser vi konturene av et samfunn på strøm. Når vi da legger til at det aller meste av strøm som produseres i Norge er vannenergi, begynner det å hjelpe på. Elektriske biler, busser og tog er på plass. Bøker, aviser og andre tidskrifter er stort sett erstattet med digitale produkter som er avhengige av strøm. All informasjon om oss som helsejournal, CV, rulleblad, inntekter, lån og sparing er digitalisert. Vi leverer selvangivelsen og skriver kontrakter digitalt, altså på strøm. Vi sender brev og invitasjoner digitalt, enten via mail, eller via telefon eller Facebook, som går på strøm. Vi holder kontakten med venner og familie via levende bilder på digitale apparater, vi ser film, trener, spiller golf, sykler og masse annet via digitale løsninger. Alt dette og mere til går på strøm.

Når man oppsummerer og ser på hvor mye av det vi omgir oss med som allerede går på strøm, er det ikke så vanskelig å se for seg en elektrifisert fremtid likevel.

Hva vil det si å være et elektrifisert samfunn?

Det vil si at all energien vi bruker kommer fra utslippsfrie energibærere, der elektrisitet og bruk av strøm er den klart viktigste. Denne energien kommer fra fornybare kilder, som vannkraft og sol. Dette er veien å gå for løse å klimautfordringene og en strategi for å fjerne bruken av fossilt brennstoff. Den nye bruken av strøm i stedet for fossilt brennstoff vil også skape nye arbeidsplasser og gi inntekter til fellesskapet. Strøm er fremtiden!

Hva slags smarte løsninger basert på strøm tilbyr Polar Kraft?

I fremtiden vil nok de fleste ha en bil som går på strøm, noe som gjør at man må ha tilgang til elbil-ladere over alt. Polar Kraft har pr. ultimo 2018 to ladestasjoner for elbil, én tilknyttet slalombakken i Sulis og én på kjøpesentret City Nord i Bodø. Her slipper man å være redd for å gå tom for strøm, men kan i stedet lade bilen mens man handler, trener, er hos tannlegen eller står på ski. Allerede ved inngangen til 2019 er det ventet å kunne åpne flere Polar Ladetorg, og målet er å ha ladetorg i hele Nordland. Polar Kraft har som uttalt mål å være der kundene er og tilby det kunden trenger, når de trenger det, og punkter for opplading av strøm er noe vi satser på.

I tillegg kan vi tilby opplading av mobiltelefoner og nettbrett på kjøpesentrene Sortland Storsenter og City Nord. Her kan de som ønsker det lade opp mobil og nettbrett med gratis strøm fra Polar Kraft, trygt innelåst i vår ladestasjon, mens man handler eller gjør andre ærender.

Polar Ladetorg gir strøm til elbiler. Les mer om Polar Ladetorg her.Polar Ladetorg gir strøm til elbiler. Les mer om Polar Ladetorg her.

En selvfølge å ha strøm tilgjengelig

I et samfunn som har som mål å være smart og elektrifisert, er det en selvfølge at man har strøm tilgjengelig og kan lade opp bilen, sykkelen, telefonen, laptopen, headsettet, radioen, den digitale boka, fotoapparatet eller noen av alle de andre elektriske dingsene vi har gjort oss helt avhengige av. Derfor vil vi fortsette å bygge ut våre ladetorg og tilby strøm til gode for våre kunder og alle de andre som trenger det.

Alt vi gjør i dag, er med tanke på i morgen.

Powered by FUNN