Hvordan blir strømprisene denne vinteren?

Strømprisene ligger an til å bli noe lavere denne vinteren sammenlignet med i fjor, men prisene kan fortsatt svinge betydelig. Kulde kombinert med lav vindkraftproduksjon kan presse prisene opp gjennom vinteren.

Illustrasjonsbilde av strøm, som viser strømmast.
Illustrasjonsbilde av strøm, som viser strømmast.

Vinteren banker på døren, og vi går inn i en tid der vi har behov for mer strøm. En prisstigning i takt med kulda kommer naturlig hvert år, siden vi trenger mer strøm ved kaldere vær - og det økte behovet presser strømprisene opp.

Forventer lavere priser i januar

Benjamin Kirchner er Kraftforvalter i Polar Krafts morselskap Yve, og jobber til daglig med å analysere markedsforholdene som påvirker strømprisene i Norge og Europa. Kirchner har tro på at vi kan gå en rimeligere strømvinter i møte, sammenlignet med i fjor.

- Det kan ligge an til lavere priser ja, i alle fall i januar. Årsaken er sammensatt, men den viktigste faktoren er at det ligger an til å bli en mild januar. Høsten har vært mild flere steder i landet, og vi går inn i vinteren med normal hydrologi og god magasinfylling. I fjor var det annerledes, da starten på året var svært kald og den hydrologiske balansen svak.

- Hva tror du om februar-prisene?

– For februar 2025 venter vi noe høyere strømpriser enn året før. I 2024 var februar måned svært mild i forhold til normalen. Derfor er det ikke uvanlig at vi venter oss høyere priser for februar 2025, sier Kirchner, og forklarer:

- Dette skyldes økt etterspørsel, mindre kraftoverskudd og usikkerhet rundt værforhold som vind og nedbør. I tillegg kan svingninger i gassmarkedet og internasjonale energipolitiske faktorer presse prisene opp.

Portrettbilde av mann tatt utendørs i parkmiljø.
Portrettbilde av mann tatt utendørs i parkmiljø.
KAN BLI RIMELIGERE: Kraftforvalter Benjamin Kirchner i Polar Krafts morselskap Yve tror på lavere januarpriser på strøm, i forhold til vinteren 2024.

- Prisene kan svinge kraftig

Hva strømprisen vil ende på avhenger av flere forhold – både temperaturer, vind, forbruk og den generelle energiforsyningen i Europa.

For de sørlige prisområdene (NO1, NO2, NO5) forventes en gjennomsnittspris på mellom 75 og 80 øre/kWh denne vinteren. Dette er 10-15 øre lavere enn vinteren 2023-2024. I Midt-Norge (NO3) og Nord-Norge (NO4) er forventet en snittpris på henholdsvis 35-45 øre/kWh, også noe lavere enn tidligere år​.

- Prisene kan imidlertid svinge kraftig i løpet av vintermånedene, avhengig av forhold som været og tilgang på kraft fra fornybare kilder. Ekstreme kuldeperioder eller lav vindkraftproduksjon kan presse prisene opp i enkelte timer eller dager, forteller Kirchner.

Nytt i strømstøtten fra nyttår

Regjeringen planlegger å videreføre strømstøtten i 2025, men med noen justeringer. Fra 1. januar økes grensen for når strømstøtten trer i kraft fra 91,25 til 93,25 øre/kWh (inkludert mva). Dette betyr at husholdninger først mottar støtte når spotprisen overstiger dette nivået.

Staten dekker fortsatt 90 % av prisen over grensen for opptil 5000 kWh per måned. Ordningen gjelder husholdninger, borettslag og sameier, men ikke hytter og fritidsboliger. Bedrifter omfattes heller ikke av strømstøtteordningen. 

Bilde av strømmast i vinterlandskap.

Forventede gjennomsnittspriser:

  • NO1 (Sørøst-Norge): 80 øre/kWh
  • NO2 (Sørvest-Norge): 80 øre/kWh
  • NO3 (Midt-Norge): 45 øre/ kWh
  • NO4 (Nord-Norge): 35 øre/kWh
  • NO5 (Vest-Norge): 75 øre/kWh

Forventede nettopriser (gjennomsnitt) for første kvartal 2025.

Bilde av strømmast i vinterlandskap.