Kari valgte Norskin. Norskin valgte Polar Kraft.

Da Kari Nesse Johnsen flyttet til Fauske var det for å være med på et ekte nordnorsk bærekrafts-eventyr.

Postet 28.04.2021

Foto: Kent Müller, bedriftsrådgiver Polar Kraft overrekker sertifikat for opprinnelsesgaranti til Kari Nesse Johnsen som er kvalitetsleder i Nordskin.

LES MER OG SE FILM fra Norskin

Kari Nesse Johnsen har en master i havforskning fra Universitetet i Bergen – men startet utdanningsløpet med tanke på å bli prosessingeniør. Nå er hun i stedet kvalitetsleder for Norskin på Fauske.

Norskin er en av mange nordnorske gründerbedrifter som sikter mot toppen med bærekraft som forretningside.

- Jeg innså etter hvert i utdanningen at oljebransjen ikke er fremtiden. Derfor tok jeg en master i havforskning, og har jobbet mye med naturskinn. Da jeg fikk tilbud om å være med på dette eventyret flyttet jeg nordover, forteller hun.

For selv om de foreløpig teller bare fire i arbeidsstokken, har Norskin markert seg som en gründerbedrift i vekst. Basert på nordnorsk tradisjon.

Da Nord-Norge fortsatt var en utpost i Norge, var dagene en kamp for tilværelsen. Driver du matproduksjon, er hele slaktet av verdi. Slik har man brukt hele fisken, eller hele grisen for å skape produkter. Rett og slett for å overleve.

I vekst med bærekraft på alle plan

I dag lever også velstanden i nord. Men Michal Meyer Nilssen har likevel tatt tak i gammelt tankegods, ispedd en solid dose moderne bærekrafts-tenkning – og skapt bedriften Norskin.

I korte trekk: her brukes skinnet av fisken til å utvikle et stoff som er ni ganger sterkere enn tradisjonelt lær. Nå selges skinnet til moteprodusenter i hele Europa. Alt utviklet i Salten. Fra ideen ble utviklet da Michal var student ved Universitet Nord – til det nå er åpnet produksjonslokaler på Fauske.

- Vi tar jo egentlig vare på 250 år gamle tradisjoner. Hvor det er viktig å ta vare på absolutt alt med fisken som kan ha en nytteverdi, sier han.

Og på en jordklode under press, er det også en stadig større etterspørsel etter produkter som står for bærekraft.

Her brukes et naturlig produkt. Som i tillegg er så sterkt at det kan brukes på nytt og på nytt og på nytt.

- Denne bærekraftsidéen er selve DNA-et til Norskin, slå Meyer Nilsen fast.

Grønne løsninger

Dermed leter han etter de grønneste løsningene på alt. Den grønneste strømmen finner han på veien mellom bopælen i Bodø og fabrikken på Fauske.

- Strøm med opprinnelsesgaranti fra Heggmoen Kraftverk gjør at vi også kan ta et grønt valg når vi plugger i kontakten, sier han.

Målet med ordningen er å gi produsentene over hele Europa et ekstra incentiv til å alltid prioritere fornybar energi. Han mener at alle bedrifter som ønsker å vokse må tenke bærekraft ved hvert eneste veivalg.

- At Kari valgte å flytte nordover med sin topputdannelse var kjempeviktig for oss. Og jeg tror neppe vi ville vært like attraktive hvis ikke vi hadde det samme fokuset på bærekraft, sier han.

Det bekrefter Kari selv.

- Og jeg merket det veldig på Universitetet. Dagens unge er veldig opptatt av bærekraft og kommer i større og større grad til å etterspørre arbeidsgivere som tar miljøansvar, sier hun. 

BESTILL Polar Fornybar

Fire gode råd for deg som vil gjøre bedriften din grønnere

Bruker dere for mye strøm? Trenger du en energigjennomgang?

Powered by FUNN